Мигренол таблетки х 20

Paracetamol/Metamizole sodium/Caffeine/Phenobarbital/Codeine phosphate

Лекарствен продукт по лекарско предписание, отпускан на зелена рецепта

Мигренол е комбиниран лекарствен продукт, който оказва изразено противоболково, температуропонижаващо и по-слабо седативно действие. Метамизол и парацетамол бързо и ефективно овладяват болка с различен произход  и понижават високата температура. Кодеин засилва обезболяващия ефект на парацетамол и метамизол, притежава изразено противокашлично действие.  Мигренол оказва успокояващо действие, благодарение на съдържащия се в него фенобарбитал. Кофеин подпомага обезболяващото действие на метамизол и парацетамол и намалява сънливостта, предизвиквана от фенобарбитал, поради което Мигренол като цяло не нарушава значимо работоспособността. От друга страна се намалява риска от развитие на нежелани лекарствени реакции и създаване на зависимост, поради използването на по-ниски дози в комбинацията.

МИГРЕНОЛ се прилага при възрастни за краткосрочно симптоматично лечение на трудно повлияващ се от монотерапия болков синдром при:

  • Главоболие, мигрена, зъбобол;
  • Постоперативни и посттравматични състояния;
  • Изгаряния;
  • Неврити, невралгии;
  • Остри ставни и мускулни болки.

Активни вещества в една таблетка:

  • Парацетамол (Paracetamol) – 300 mg
  • Метамизол натрий (Metamizole sodium) – 150 mg
  • Кофеин (Caffeine) – 50 mg
  • Фенобарбитал (Phenobarbital) – 15 mg

Кодеин фосфат (Codeine phosphate) – 10 mg

Дозата се определя от интензитета на болката и от индивидуалната чувствителност към Мигренол. Важно е да се избере най-ниската доза, при която се овладява болката. Таблетките се приемат с вода след хранене.

Обичайно се приема по 1 таблетка, 3 – 4 пъти дневно.

Максимална еднократна доза – 2 таблетки; максимална дневна доза – 6 таблетки.

Максималната дневна доза кодеин не трябва да бъде по-голяма от 240 mg.

Продуктът не е подходящ за деца.

Дозата трябва да се намали при пациенти в старческа възраст, при изтощени пациенти и при пациенти с намален креатининов клирънс, тъй като елиминирането на метаболитните продукти на метамизол може да се удължи.

Тъй като скоростта на елиминиране е намалена, когато бъбречната или чернодробната функция е нарушена, многократни високи дози трябва да се избягват. Не се налага намаляване на дозата, когато се прилага само за кратко време. Към днешна дата няма достатъчно опит с дългосрочната употреба на метамизол при пациенти с тежко чернодробно и бъбречно увреждане.

Продължителността на приема зависи от вида и тежестта на заболяването, но е препоръчително краткосрочно приложение на продукта.  Продължителността на лечението трябва да се ограничи до 3 дни и ако не се постигне ефективно облекчаване на болката, пациентите/болногледачите трябва да бъдат посъветвани да потърсят мнението на лекар.


Кликнете върху логото на Вашата аптека и купете директно онлайн Мигренол таблетки х 20

Може да намерите този продукт и във физическите магазини на нашите парнтьори.